Als je besloten hebt een nieuwe bank te kopen en je afvraagt: waarop moet ik letten en welk bankstel past bij mij?
Het is grotendeels een kwestie van smaak. Maar er zijn een aantal algemene dingen waarop je kunt letten bij het kiezen van een bankstel. Onderstaande tips van NLwoont helpen je op weg bij het beslissen van welke bank jij gaat kopen.
Heb je hierna nog vragen? Bezoek een NLwoont-verkooppunt waar je banken met eigen ogen kunt bekijken en kundige adviseurs je assisteren.
Hoe kun je beslissen welk bankstel bij jou past? Kijk naar wie je huidige bank gebruikt en hoe. Ga ook na of je iets mist.
Wat is je favoriete houding? En heb je de bank voor jou alleen, wil je een grote familiebank waarop het hele gezin tegelijk kan zitten, of kruip je meestal met zijn tweetjes in een hoekje en wil je extra zitplaatsen kunnen creëren als je visite hebt?
Als jij graag languit op je bank ligt, kies dan een model bank dat lang genoeg is of een hoekbank. Nog lekkerder lig je op een loungebank met zachtere kussens, een diep zitgedeelte, hoofdsteun en/of relaxfunctie. Wil jij juist gemakkelijk kunnen opstaan uit je bank, kies dan voor een hoger bankstel met korter zitgedeelte. Voor langere personen kan een hogere rugleuning en/of meer zitdiepte prettig zijn. Voor grote gezelschappen zijn er heerlijk ruime u-banken en met een modulaire bank kun je de opstelling aanpassen aan het gezelschap.
Oftewel, er zijn zoveel modellen dat er altijd wel een bank is die aansluit bij alle punten van jouw wensenlijstje. Van grote en kleinere hoekbanken, compacte 2-zitsbanken met losse hocker en bijpassende fauteuils, super relaxte loungebanken, luxe tot comfortabele banken met relaxfuncties en banken met slaapfunctie en/of opbergruimte.
In de collectie van NLwoont vind je veel modulaire banken. Dat worden ook wel elementenbanken genoemd. Ideaal aan dit type bankstel is dat jij met losse delen exact dat model bank kunt samenstellen dat bij jouw woonstijl, zitwensen, kleine en grote gezelschappen past.
De uitstraling van een bank zit in allerlei details: de vorm, armleuningen, pootjes, stiknaden. Welk design en kleur bank in jouw woonkamer komt te staan, is dan ook heel smaakafhankelijk.
Heb jij een uitgesproken smaak op interieurgebied, dan zul je eerder voor kleur en een model met bijvoorbeeld designpootjes of bijzondere stiknaad kiezen. Speel je bij voorkeur op safe, dan is een bank in grijstint en tijdloze vormgeving een goede keuze.
Een liefhebber van trendy interieurs zal bijvoorbeeld eerder een statement maken met bijvoorbeeld een gele, roze of groene bank of kleurencombi. Terwijl jij als je een licht Scandinavisch of Japandi interieur hebt, waarschijnlijk warm loopt voor een eigentijdse, beige bank in slank ontwerp. In je tijdloze interieur past een lichtgrijze bank prachtig. En tussen je industriële meubels een robuuste, donkergrijze bank.
Voordeel is dat je bij een groot deel van de banken in de collectie van NLwoont onderdelen en details kunt aanpassen. Dat geeft jou de kans om de stijl van de bank af te stemmen op je woonstijl en smaak. Zo kun je vaak het type pootjes kiezen, soms relaxfuncties, hoofdsteunen en armleuningen toevoegen en van een aantal banken de zithoogte en -diepte verstellen. En natuurlijk het type bekleding; heel beeldbepalend. Een (micro- of eco-)leren bank is al snel strak modern of stoer industrieel, terwijl stof eigenlijk bij elke woonstijl past, doordat er zoveel soorten en kleuren zijn. Tip voor het creëren van een uniek bankstel: kies voor een modulaire bank en laat elk element in een andere kleur stofferen.
Een grote woonkamer heeft grote gebaren nodig. Denk aan een hoekbank met hocker en losse fauteuil, een ruime u-bank of een combinatie van 2-zitsbank, 3-zitsbank en een loveseat.
Een kleine woonkamer zo ruimtelijk mogelijk houden, doe je bijvoorbeeld met een compacte hoekbank. Een kleinere bank met losse fauteuils kiezen, is ook een optie. Voor welke bank je ook gaat: de truc om een ruimte optisch groter te laten lijken, is zorgen dat je de vloer ziet doorlopen. Dus kies voor je kleine woonkamer een bank op hoge pootjes.
Bank gevonden die je aanspreekt? Zo check je welke maat bank je het beste voor jouw woonkamer kunt kiezen: leg op de grond kranten neer in de afmetingen en vorm van de bank. Je ziet meteen of het een te groot exemplaar is of dat je een te kleine bank op het oog hebt.
Tip: kies je voor een modulaire bank, dan kun je later altijd nog een element bijbestellen om je bank uit te breiden.
De bank -en vooral de bekleding- die immuun is voor katten en kinderen moet nog worden uitgevonden. Maar de NLwoont-adviseurs hebben wel wat tips.
In het algemeen geldt dat een bank in gemêleerde stof in plaats van effen stof een goede keuze als je een huisdier en/of kinderen hebt. Reden: eventuele viezigheid zie je amper op stoffering met verschillende kleurschakeringen. Een bankstel in van 100% leer of microleer is een prettige optie als je kinderen hebt. Reden: een (micro)leren bank maak je net wat makkelijker schoon, dan een met stof beklede bank. Een bank bekleed met microvezelstof, zoals stofgroep Zorro bij NLwoont, is het advies als je een kat hebt. De huisdieren krabben hieraan minder snel. Het leuke van microvezelstof is dat dit het uiterlijk kan hebben van zowel leer als stof.
Hoe je een bankstel kunt reinigen, hangt af van het materiaal en of je jouw bank liet impregneren.
Impregneren beschermt je bank tegen vuiligheid en maakt het bankstel reinigen gemakkelijker. Je bank impregneren kun je zelf doen of laten doen. Voordeel van impregneermiddel is dat vlekken minder snel in de bekleding trekken. Daardoor heb jij de gelegenheid om de viezigheid op te deppen. Hoe je je bank na impregneren precies moet reinigen, wordt aangegeven door de leverancier van het middel.
Dit zijn de 3 algemene gouden regels als jij je bankstel zelf wilt reinigen:
1. Veeg niet, maar dep. En doe dat van de buitenrand van de vlek naar binnen toe.
2. Gebruik een doek die schoon is, niet afgeeft en niet pluist.
3. Gebruik alleen geschikt bevonden schoonmaakmiddel.
Mocht je de bank niet zelf willen reinigen: informeer bij het NLwoont-verkooppunt naar een professioneel reinigingsbedrijf.
Bekijk alle banken van NLwoont op deze website of bezoek een NLwoont-verkooppunt. Daar kun je het zitcomfort ervaren en kunnen adviseurs je alle opties laten zien en je assisteren bij het maken van keuzes en kun je jouw ideale bank kopen.